8.3.08

Vieläkin lisää nettikirjoista

Tutkin vähän lisää tuota jonkinmoista harrastustani, kerätä nettikirja-asiaa suomenkielellä ja tein taas mielestäni hienoja löytöjä. Mistä vain löytäisi aikaa aarteisiin tutustua!

Tuo FBR on tosiaan hyvä. Se kannattaa ladata. Se löytyy myös Linuxille. Työpöydällä voi olla pikakuvake. FBR hyväksyy monia erilaisia tiedostomuotoja. Voi jopa ladata nettikirja zip-muodossa työpöydälle ja sitten raahata sen hiirellä ja pudottaa FBR pikakuvakkeen päälle, niin se osaa aukaista automaattisesti. Muuten tiedostoja voi ladata ja valita ohjelman, jolla ne aukaisee. Ohjelmat ovat useimmiten Oman tietokoneen C- osan Program Filessä.

Esim. Projekti Lönnrotin kirjat voi avata jommalla kummalla tavalla, mutta tapoja on useita muitakin.

FBR- lukijaa voi muovata haluamaansa muotoon, värejä, tekstifontteja, kokoja jne. Yksi mahdollisuus on valita tekstin kääntäminen esim. pystysuoraan, jolloin vaikkapa kannettavaa voi lukea kuin kirjaa.

Monesti näissä tiedostovarastoissa on kerrottu, millä eri lukijoilla niitä voi avata. Microsoft Reader on ihan sympaattinen sekin. Sillä voi tehdä merkintöjä ja saa aikaan ääneenlukemisen koneellisella äänellä. Monet, kirjat avataan Adobe Acrobat Readerilla tai Adobe Digital Editionsilla. Sitten on olemassa Rudenko-nimisen venäläisen tekemä lukija, jolla myös voi avata monia kirjoja, esim. Project Gutenbergin. Joitakin tekstejä voi avata myös wordilla tai vastaavilla.

Löysin eilen vielä lisää paikkoja, joissa on ilmaisia klassisia kirjoja, joihin en eilen linkittänyt. Tässä on yksi, Books for zip.

Tässä on melkoinen aarre. Kirjoja luetaan selaimella. Siellä on muutama suomenkielinen kirjakin. Kirjat ovat kansainvälisiä lastenkirjoja, monella eri kielellä, kuvakirjoja enimmäkseen.

Täältä löytyy monia englanninkielisiä klassikkoja äänikirjoina. Täällä on listaa ilmaisista klassikkokirjoista. Tämä sivu on listannut monia nettikirjojen paikkoja ja siihen liittyvää asiaa.

Sitten on varmaankin ns. vertaisverkkoja, joissa jaetaan, varmaankin laittomasti, myös kirjoja kaiken muun lisäksi, mutta sellaiseen en ole lähtenyt mukaan.

Suomalaisia sähköisiä aineistoja voi hakea täältä.

Lisäys, Nettikirjapaikkoja:

http://ipl.org/div/subject/browse/hum60.60.00/

http://www.questia.com/publicdomainindex nettikirjaston ilmaiskirjat

http://www.bibliomania.com/bibliomania-static/index.html klassikkokirjoja

http://www.enotes.com/guides/etexts/author klassikkokirjoja

http://wiki.creativecommons.org/Books

http://literalsystems.org/abooks/index.php audio books

http://www.oculture.com/2007/01/45_free_cutting.html Open culture

http://www.oculture.com/category/books Open culture

http://fi.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons suomalaisia CC-kirjoja ym.

http://manybooks.net/categories/CCL Many books

http://www.bookstacks.org/index.html Bookstacks

http://www.bookstacks.org/lonnrot/kalevala/index.html Kalevala

http://www.gutenberg.org/browse/scores/top top 100 gutenberg

http://www.flazx.us/categories.php tietokonekirjoja

http://www.web-books.com/Language/ kielikirjoja MS-Readerille

http://www.readeasily.com/ klassikkokirjoja, tekstiä voi muunnella mm. kooltaan

http://onlinebooks.library.upenn.edu/banned-books.html kielletyt kirjat

Ei kommentteja: