24.3.08

Nopea lapinmatka


Olen tullut sukuuni, hätäinen ja kärsimätön. Tuli tehtyä ihan tyydyttävä lapinreissu tunnissa kävelyllä, kun ulkona paistoi ihana aurinko ja maassa oli ohut lumipeite, oikeastaan vain tiellä. Kaiken kukkuraksi joutsenten lento kruunasi luontoelämyksen. Näin useita parvia ja osa lensi minun ylitseni matalalta ja toitotti mennessään. Yhdessä porukassa oli hanhiakin. Isot linnut osaavat seurustella jopa yli lajirajojen. Monia pariskuntia tuli vastaan tiellä ja oli mukavaa, kun he tervehtivät reippaasti.

Melkein paheksun autolla Lappiin matkaavia, hassataan nyt hiipuvia resursseja taivaan tuuliin, kun luontoa on kotinurkillakin.

Hätäisenä otin eilen lammaspaistin uunista liian aikaisin. Olen minä mureampaakin lammasta syönyt. Hätäinen mikä hätäinen, olen tullut isoihin siskoihini, jotka molemmat ovat sitä.

Jäi kertomatta, että eilen katsoin ruotsalaisen Robert Ascbergin ohjelmaa Tv 3:lta. Siellä hän, nyt jo harmaantuneena hänkin, on ohjelmiaan tehnyt jo vuosikymmeniä ja osaa hakea skandaaleja ja epäkohtia kuten konsanaan Hannu Karpo. Ascberg antaa kasvot sanalle bufflig. Hän on julman rangaistusvangin näköinen, pieni ja lihaksikas ja ilmeetön. Mutta hän ei ole hassumpi juontaja ja toimittaja. Nyt hänen ohjelmassaan haastateltiin ruotsalaisia kansanedustajia. On olemassa aivan selvät ohjeet, että kansanedustajat ovat 365 päivää vuodessa töissä ja heidän on tehtävä sairausilmoitus jo ensimmäisenä päivänä. Juuri kukaan ei ollut sitä tehnyt. Useimmilla on blogi jossa he ovat kertoneet olleensa sairaana ja pedissä, mutta kaikki yrittivät kiemurrella ja valehdella. Kansanedustajat ovat säätämässä lakeja, jossa kansalaisia ahdistellaan, mutta itse he eivät noudata säännöksiä. Oivallinen ohjelma. Mitenkähän vastaava asia on Suomessa. Tämä vinkkinä karpoille.

PS. Yritin ottaa netistä selville millaiset määräykset kansanedustajan sairauslomasta ovat, mutta en löytänyt. Minun täytyy tunnustaa, etten tiedä meneekö sairauspoissalosta karenssipäivää kuten Ruotsissa. Kansanedustajat eivät ole myöskään työ- tai virkasuhteessa, joten heihin eivät tavalliset säännökset ehkä ulotu. Kuitenkin mediassa kerrotaan, että se ja se kansanedustaja on sairauslomalla. Kyllä minun mielestäni tutkivan journalismin pitäisi ottaa selville tämä asia aivan kuten Aschbergin ryhmä teki ja sai oivallisen syyn pistellä kansanedustajia. Aivan samalla lailla meillä on poliitikko-vihamielisyyttä kuin Ruotsissakin. Mielestäni Suomen kansanedustajat ovat vaalijärjestelmän vuoksi näkyvämpiä kuin Ruotsin, mutta he ovat kyllä korkeampien voimien armoilla. Tätä mieltä on ollut esim. Jörn Donner, jolla on kokemusta. Esimerkiksi jossakin radio-ohjelmassa kerrottiin jotakin 117 (en muista tarkkaan) allekirjoittaneen jonkin aloitteen, joka olisi tuonut suomalaiset liköörit paremmin Alkoihin, mutta siitä ei tullut mitään. Valta on jossakin muualla, puolueissa ja eduskuntaryhmien johdossa, hallituksessa, elinkeinoelämässä ?

Ei kommentteja: