22.3.08

Luokka 9 A


Olen katsonut kaksi osaa ruotsalaisesta sarjasta Klass 9A, jossa kuvataan oikeaa koululuokkaa. Televisioyhtiö on vaihtanut opettajat, kovissa paikoissa meritoituneet opettajat ovat tulleet Malmöhön. Katsoin 5. ja 6. osan, jossa uudet opettajat ovat saaneet jo otteen luokasta alkuvaikeuksien jälkeen, mitä ne ovat jää nähtäväksi ja oppilaat ovat nyt sen tosiasian edessä, että heidän arvosanansa eivät riitä teoreettisille linjoille lukiokouluun. Tässä luokassa näyttää enemmistö olevan siirtolaistaustaista. He puhuvat murteellista ruotsia, tyypillistä svarskalle-svenskaa.

On aivan liikuttavaa katsoa näitä nuoria. Heille maailma on vielä avoin ja hyvin toimivassa luokassa on hyvä olla. Arvaan kyllä millaista taistelua se on ollut siihen saakka, tiedän läpikotaisin ruotsalaisen koulun ja siirtolaisten vaikeudet. Nämä eivät ole yhtään sen huonompia nuoria kuin ruotsalaisetkaan, mutta helppoa heillä ei ole ollut eikä tule olemaan. Tietopohja on luvattoman huono ylipäänsä. Eikä tarvitse olla huono opettaja, että joutuu pattitilanteeseen luokkansa kanssa. Nyt tänne tuli televisio ja erinomaiset uudet opettajat, olihan siinä jo statuksen nostoakin ja se toteuttaa yhteiskunnassa vallitsevan trendin tulla kuuluisaksi, näkyä televisiossa.

Katsoin eilen toisen dokumentin, jossa kerrottiin Tukholman lähiön Rågvedin nuorisoryhmästä, joka oleskeli maanalaisen aseman yläpuolella olevassa rinteessä ja piti hauskaa. He olivat aikaisemman rakennemuutoksen nuoria, jotka tulivat vastarakennettuun lähiöön, jossa perheillä oli uudet ja hienot huoneistot. He olivat aivan samalla lailla avoimia ja mukavia nuoria kuin nämäkin. Huumeet astuivat kuvaan ja yksi ja toinen oli tuhoutunut, muutama jäi jäljelle muistelemaan. Dokumentissa seurattiin nimittäin muutaman vuosikymmenien takaista filmiä ja katsottiin, mitä oli tapahtunut näille nuorille.

Olisi todella erinomaista jos Suomessakin tehtäisiin jotain tämän kaltaista ohjelmaa, niin nähtäisiin missä kantimissa tuo paljon mainostettu Pisa- erinomaisuus on.

Katsoin hieman tuosta sarjasta käytyä kritikkiä ja todella, koulu ei ole Rosengårdissa, joka on Ruotsin ehkä pahamaineisin lähiö vaan se on innerstadia, varsinaista kaupunkialuetta. Tulee olemaan todella kiinnostavaa katsoa lisää.

Ei kommentteja: