16.2.08

Oinosen Lauri

En voi jättää bloggaamista, vaikka kaikki muotoilunapit ovat edelleenkin kadoksissa.(löytyneet IE:ssa!) Heräsin yöllä enkä saa unta, menin liian aikaisin nukkumaan. Netti tarjoaa unettomalle tekemistä ja lukemista. Nettiradioista ja -televisioista löytyisi aina jotakin, mihin tahansa aikaan vuorokaudesta. Jos useammat tietäisivät siitä mahdollisuudesta, Yle olisi entistä enemmän helisemässä lupamaksujensa kanssa.

Eksyin keuruulaisen kansanedustaja Lauri Oinosen sivuille. Hän on pitänyt niitä reilun vuoden. Oinonen oli Keuruulla asuessani kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, mutta en kovin tarkkaan seurannut paikallispolitiikkaa. Sen tiedän, että hän oli yrittänyt eduskuntaan jo useita kertoja, kunnes sitten tärppäsi - ja nyt hän on jo kolmannen kauden edustaja ja kuuluu vanhaan kaartiin. Hän on jonkinlainen populisti, mutta jotenkin hyvällä tavalla. Hän istuu tunnollisesti täysi-istunnoissa ja valiokunnissa, tekee hyvää tarkoittavia lakialoitteita ja puuhailee maakuntansa hyväksi - ja kertoo uutteruudestaan blogissa. Hänen lempilapsensa tuntuu olevan erityisesti junayhteys Haapamäelle ja Keuruulle. Ilmeisesti Haapamäen asema on jäämässä käyttämättömäksi, ilmeisesti koko ratakin on vähällä käytöllä. Keuruulla asema suljettiin jo minun aikanani. Haapamäellä on suuri menneisyys yhtenä Suomen vilkkaimmista rautatien solmukohdista. Oinonen istuu keskustan edustajana VR:n hallintoneuvostossa, mutta hän kokee sen kumileimasimeksi.

En törmännyt yhteenkään lukijapalautteeseen Oinosen blogissa. Se on niin perin suomalaista. Oinosen sentään pitäisi olla helposti lähestyttävä. Hän on toiminut pappina ja politiikassa ja tuntee paljon ihmisiä, mutta siltikin...

Muutama vuosi sitten iltalehdet revittelivät Oinosen kukkapuskilla. Pidän varsin mahdollisena, että hän on vanhan ajan sosiaalinen herrasmies, joka herkästi lähettelee kukkasia. En millään uskoisi, että hän olisi Hyde/Jekyll -hahmo. Nytkin hänet nimettiin eduskunnan kähmijäkahdeksikkoon. Sanallakaan hän ei blogissaan puutu asiaan. Jos hän kuitenkin on tuollainen kaksoisluonne, ihmiset Haapamäellä ja Keuruulla sen tietävät, mutteivät kerro.Kotona ovat seurakuntalaiset ja Seija-vaimo, joiden olemassaolo varmaankin estää hormonien liiallisen hyrräämisen.

Hän on puuhakas ja aloitteikas. Muistan kuinka hän kävi Ekokylässäkin ehdottamassa laamojen kasvatusta. Liisa olin tuolloin kasvo ulospäin ja hän kävi puhumassa L:n kanssa. Varmaankin L. osasi ottaa vastaan paikkakunnan potentaatin, mutta hänen oli tietysti ekoihmisenä vaikea olla osoittamatta inhoaan. Laamat eivät sovi Suomen alkuperäiskarjaksi ekoihmisille. Eihän sellaiseen ollut muutenkaan mahdollisuuksia, meillä oli silloin jo menossa uudisrakennusprojekti, eikä mitään mahdollisuuksia investoida. Jo broileri ja kirjolohi herättivät Liisan kaltaisen puhdasoppisen inhoa. Meille muutenkin ehdotettiin jos jonkinlaisia ideoita, niistä ei koskaan ollut puutetta, mutta puutetta oli sellaisista ihmisistä, jotka olisivat ideat toteuttaneet.

Minä itse hyväksyisin laamat ja strutsit Suomeen, tykkään broilerista ja kirjolohesta.

Oinosen kaltaiset ihmiset eivät ehkä tajua suuria kokonaisuuksia. Heistä on kummallista, kun hyvät asiat eivät mene läpi. On muka helppo olla hyvän puolella, pahaa vastaan. Kansantaloustiede ja moderni markkinatalous toimivat ehkä hieman toisin. Esimerkiksi Kemijärven paperitehdas. Olen kuullut hallituksen edustajien selittävän, kuinka markkinatalous toimii ja hyväksyn sen täysin. Valtion ei pidä mennä määräilemään. Silloin se puuttuu markkinatalousmekanismeihin ja kilpailutilanteeseen kohtalokkaalla tavalla, josta on haittaa koko systeemille. Oinonen varmaankin tekee hyviä lakialoitteitaan, mutta harvoin yksityisen edustajan aloitteet menevät läpi. Niillä on kyllä hyvä osoittaa äänestäjille, että edustaja toimii heidän puolestaan.

Nettipäiväkirjassaan Oinonen kertoo käyneensä metsätöissä kotitilallaan Multialla, hänellä on ilmeisesti kaksi asuntoa Keski-Suomessa, kotitila jäljellä. Hän oli nähnyt susilauman jälkiä lumessa ja on tietysti huolissaan mahdollisista uhreista, lapsista jotka joutuvat susien repimiksi. Hän ehkä unohtaa, etteivät lapset enää nykyään juuri ole ulkona, kulje pitkiä koulumatkoja jalan. Oinonen on tullut tunnetuksi petojen vastustajana. Olisi tietysti tragedia, jos susi repisi lapsen jossakin. Keurusseudulla on sekä susia että karhuja nykyään. Niillä pitäisi olla myös mahdollisuus asua yhä harvempaan asutun Suomen metsissä. Jossain päin niitä on menestyksellä käytetty matkailuvaltteina.

2 kommenttia:

veteraaniurheilija kirjoitti...

Onkohan sinulle jäänyt päälle Muokkaa HTML-koodia välilehti? Luo-välilehdestä pitäisi löytyä kaikki napit ja ihanuudet.

maalainen kirjoitti...

Olen ollut selvillä julkaisemistila-asiasta. Tässä oli kyse selaimesta. Firefoxilla ei näy, mutta IE:lla kyllä.