2.5.06

Tulonjakoa

Valtavirran vierestä-blogissa on mielenkiintoinen artikkeli tulonjaon merkityksestä talouskasvuun. Eihän siinä nyt mitään järisyttäviä uutuuksia ole eikä se ole yllättävää juuri Kepan piiristä tulleeksi. Sensaatio olisikin ollut, jos johtopäätöksenä olisi ollut, että tuloeroja kannattaa kasvattaa. Hyvää päivää kirvesvartta-mielipide siis. Kepa on käsitykseni mukaan osa sitä virka-aatelin rälssioikeuksia, josta olen joskus kirjoittanut. Sinne on varmaan pesiytynyt vasemmistolaisia jakopolitiikan harmaantuneita sankareita.

Itse, kuten niin moneen kertaan olen sanonut, olen lähinnä kretiiniä talousasioissa. Kaipaisin blogistien joukkoon talousasioista kansankielellä kirjoittavia älyköitä. Minusta ihan näyttää, että taloustiede ei ole kovin eksaktia, kun samoista asioista voi olla lähtökohdista riippuen lähes vastakkaisia mielipiteitä, jotka myös näkyvät puolueitten ideologioissa. Onko jakopolitiikka hyväksi, näyttää ikuisesti selvittämättömäksi jäävä. Reunaehdot vaikuttavat, eikä voi sanoa mitään ehdotonta.

Minä uskon, että tiettyyn rajaan tuloerojen kannattaa antaa kasvaa ja niin näyttää Suomen hallituskin tekevän, kun veronalennuksia luvataan tehdä edelleen. Ahneet vetävät ahneuksissaan taloudellista toimintaa liikkeelle, niin yksinkertaista se on. Mutta missä tulee raja vastaan, kuka sen tietää. Jossakin vaiheessa köyhät ja vähävaraiset alkavat kapinoida. Jossakin vaiheessa tulee tuloloukkuja, eikä kannata tehdä työtä. Jotenkin pitäisi antaa ihmisten itse kamppailla, edistää omillaan toimeentulemista. Mutta kuitenkin todella kärryiltä tipahtaneista täytyy pitää huolta. Nämä ovat niin vaikeita kysymyksiä, ettei tyhjää täynnä oleva suuri pääni niitä ymmärrä.

Aamu-tv:ssäkin puhutaan juuri köyhyydestä. Kaksi haastateltua asiantuntijaa toivoi ja uskoi, että köyhyysasiat tulevat esille tulevassa vaalitaistelussa.

2 kommenttia:

Matti kirjoitti...

Taloustiede taloudellisen toiminnan kuvaamisena on yksi asia, normatiivisten taloudellisten neuvojen antaminen toinen. Taloustieteen mallit voivat myös olla hyvin eksakteja ilman että ne vastaisivat erityisen hyvin todellisuutta.

P.Nykanen kirjoitti...

Hiljan kuollut taloustutkija John Kenneth Galbraith kirjoitti:
“Economics is not a science,” he argued in a 1987 book, but a “continuing interpretation of current circumstances. All its useful propositions can be stated in clear, unembellished and generally agreeable English”.
Financial Times kirjoitti häenstä hienon muistokirjoituksen
http://snipurl.com/pxrt

Lisää aiheesta blogisivullani
http://snipurl.com/pxrv