10.5.05

Totuuksia

Luin vanhoista Hesareista artikkeleita, joissa muisteltiin maailmansodan päättymisaikoja. Venäläisten isänmaallinen totuus on, että mentiin Baltian maihin vapauttajina. Saksassa tuskin raiskattiin naisia ja jos sitä esiintyikin, siihen syyllistyivät muut joukko-osastot. Saksalaisten totuus on taas toinen.

Olen itse lapsena kuullut juttuja partisaanien tihutöistä Lapissa ja lukenut suomalaisten totuuksia näistä sekä venäläisiä versioita isänmaan sankarien urotöistä.

Minulla ei ole erityistä venäläisvihaa kuten esimerkiksi yhdellä elossa olevalla sisarellani, joka itse koki sota-ajan. Hänelle ryssä on aina ryssä. Minulle jokainen kansallisuus pystyy kataluuksiin, en näe siinä eroja.

Ymmärrän hyvin, että herrat veivät Suomen jatkosotaan kysymättä kansalta tai kansanedustuslaitokselta. Miten sodasta erossa pysyminen olisi onnistunut, jää vain ajatuskokeeksi ja spekulaatioksi. Liittoutuminen Saksan kanssa ei ainakaan jälkikäteen tunnu hyvältä, mutta Stalin oli vieläkin pahempi vaihtoehto meille. Pirun kanssa Belsebubia vastaan, on minustakin osuvaa.

Meidän veteraanimme eivät taistelleet turhan asian puolesta. Saksalaisten syyllistäminen on myös jo aika lopettaa. Saksa on pessyt likapyykkinsä mallikelpoisesti, mitä ei voi sanoa Venäjästä.

Ei kommentteja: