19.3.05

Pahan sykli

Sama historia toistui kuin alle kaksi vuotta sitten, tosin hieman lievemmässä muodossa. Pojan äiti ei ole mitään oppinut. Kuinkahan paljon tällaista väkivaltaa sattuukaan tässä maassa ja muualla.

Vaikka en tunnekaan vielä ympäristöä, oli kuitenkin yksi kontakti, joka oli sitäkin parempi. Selvisi, että aivan lähistöllä asuu lääkäri. Soitin hänelle ja selitin tilanteen, en taustoja. Nainen toi kaupalle allergialääkettä, josta sen noudin ja pieni mies sai nukuttua yönsä kunnolla. Ajattelen kiitollisena minulle tuntematonta ihmistä, joka teki hyvän palveluksen. Miten olisin illalla autottomana matkojen taakse voinut lähteä yön selkään tuskaisen lapsen kanssa lääkettä hakemaan, kun en tiedä mistä sitä saisi?

Sanoin puhelimessa kovalla äänellä muutamia totuuksia lapsen äidille: Meillä on vastuu ainakin maailmaan saattamistamme olennoista. Jos itse haluaa aikuisena kokeilla vaihtoehtolääkkeillä, olkoon se ok. Mutta jos näkee lapsen kärsivän, eikä tee kaikkeansa sen lievittämiseksi, se on vastuutonta. Tietenkin hänellä oli selityksiä. Totta on, että poika oli vielä viime joulunakin aivan oireeton ja saattoi syödä mitä vain. Nyt kun tilanne on pahempi, moni ruoka-aine ja ennenkaikkea lisäaineet ovat myrkkyä. Ja jos hän onkin varomaton, ei hän silti ansaitse tuollaista rangaistusta.

Silti epäilen, että sama peli jatkuu. Nainen puhui samat fraasinsa koululääketiedettä vastaan, että se poistaa vain oireita. Korjaako homeopatia sitten syyt, kaikkihan on uskomusta vain.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei muuta kommentoitavaa kuin, että olen erittäin iloinen kun olet vihdoin palannut nettiin.
Kep up the good work!

Katselija kirjoitti...

Otan osaa. Kun en itse kiinnostuksestani huolimatta ole halunnut lähteä enkä varsinkaan sitoutua radikaaleihin elämäntapoihin, siinä on vaikuttanut lasten uhriksi joutumisen vaara. Mahdoton tietysti tietää, onko normaalisuus heille parempi, mutta jotenkin tuntuu, ettei ainakaan tee suurta virhettä. Ei minusta enemmistö ja esim. lääkärit ole täysin väärässä ja arvostelukyvyttömiä ja vain pieni vaihtoehtoporukka oikeassa. Näin siis vaikka sympatiseeraaankin.

Yleisesti on ollut kiinnostava lukea muistojasi ekokylästä. Noin koottuna yritysten ja hankkeiden lista on vallan vaikuttava, ja varmaan sinulle kokemuksia ja eväitä loppuiäksi. Ihan vain kirjoitustesi pohjalla muutama kysymys.

1. Onko toimijoina vanhempia, äitejä, jotka haluavat suojella lapsiaan? Äitihän tässäkin lapsiaan hoivaa. Mutta yleisemminkin, itse intressissä elämäntapahankkeisiin. Maailma on kova, ja jos rakas lapsi ehkei pärjää, koetetaan luoda pehmeämpi maailman osa. Tällaiset vanhemmat voivat olla hyvinkin suorituskykyisiä virkoineen, eläkkeineen ja varallisuuksineen. Vanhemmat tai vastaavat suojelijat hyvillä resursseillaan muodostavat "lastenkamarin"; eihän siinä mitään mutta ehkä tuollainen motiivi on piiloinen, ei julkinen. Itsekin kritisoit ihmisiä nuoruuden pitkittämisestä ja ei-aikuisuudesta.

2. Onko ekokylän kaltaisella hankkeella tyypillinen elinkaarensa ja mahdollisesti huononemisen historiansa? Alussa on aate, se kutsuu toimijoita luovaan työhön. Aikanaan jotakin muotoutuu, institutionalisoituu; nämä aikaansaannokset kutsuvat toisenlaisia ihmisiä, ehkäpä hyväksikäyttäjiä. Jos näin on, niin minkä teet? Hanke on arvoton, jos ei mitään saada aikaan, mutta aikaansaannokset voivat vaikuttaa toisin kuin oli luultu.

3. Mikä on omavaraisuus- ja liiketoimintaideologioiden suhde? Onko se kenties dilemma? Suo siellä vetelä täällä? Ymmärrän - ehkä väärin - omavaraisuusideologian haluna päästä irti yhteisen maailman siteistä, Impivaaraan. Jos lähtee yrittämään, elämysteollisuuteen, niin vaikka siinä menestyisikin, joutuu vaihdannaistalouteen, kadottaa Impivaaran. Omavaraisuus ja kaupankäynti ovat ristiriidassa. Ja ristiriita herkästi vie vetäytymiseen.

Ymmärrän toki Maalaista: mitä omavaraisuutta korvauksilla eläminen muka on? Mutta ehkä vaihtoehdot ovat vähissä. Parhaat onnentoivotukset uudessa elämänvaiheessa.

tommi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
tommi kirjoitti...

Yleensä lastenrääkkääjät joutuvat vankilaan ja harva säälii. Miksi homeopatiaäidit eivät istu jo lusimassa?