29.9.04

Riukurakentaminen

O osaa taidon kohdata fantastisia tyyppejä. Niin kuin tuo eilinenkin. Minulla ei ole ylhäällä hänen nimeään. Muistan hämärästi lukeneeni hänestä Keskisuomalaisesta. Hän on rakentanut pyöreitä taloja, yksi on puolittain maan sisässä. Hän oli mahakas, keski-ikäinen mies, naamassa eletyn elämän jäljet. Hänellä oli mukanaan monta ihmistä. Pari nuorta miestä on tehnyt omansa; niissä on jopa taiteellisuutta. Hän esiintyi miellyttävästi ja osasi olla kiinnostava.

O:lla on nimet ja tiedot. Hänellä on kokonainen kansio täynnä kuvia. Sanalla, riukurakentaminen ei tullut yhtään osumaa netissä. Mies kertoi ensin puolittain maan sisään rakennettujen talojen periaatteista ja siitä miten niistä tulee terveitä ja ilmavia. Periaatteena on, että huoneet nousevat sisäänkäynnin suhteen. Hän kertoi kohtaamisestaan kivikautiskylän tutkijan kanssa ja ymmärtääkseni hänen keksimänsä riukutalo oli hänen oma teoriansa siitä, millainen kivikautinen asumus saattoi olla. Riukutalo oli hänen suuri ideansa. Hänellä oli rakenteeesta jo paljon kokeiluja käsittääkseni, mutta en saanut selville, oliko yhtään maanpäällistä riukutaloa jo noussut.
Kehikko nimittäin perustui yllättävän ohuisiin pyöreisiin puihin, joita hän kutsui riu´uiksi, sitähän ne tietenkin ovatkin. Talon runko rakennetaan, taisi olla muutaman A-n muotoisen pukin varaan, pyöreään muotoon. Riukujen yläosat taivutetaan holvirakenteeksi. Välipohjana käytetään myös riukuja, samoin käsittääkseni katto. Seinät tulevat yhdestä, tai kehdesta olkipaalikerroksesta, joka peitetään savella. Lattia on ilmava rossilattia, jossa on eristeenä vaikka styrox-silppua. Apulantasäkkejä ja vastaavaa käytetään kosteuseristeinä. Mies kertoi räystäitten merkityksestä, salaojituksesta ja pohjan tuuletuksesta. Koko rakentaminen perustui siihen, että K-raudassa ei käydä, kuin ehkä ostamassa naulat. Pyöreä muoto antaa rakenteelle lujuutta. Rakenteen keskeinen periaate ovat juuri nuo holviksi taivutetut riu´ut.

En tajunnut täysin periaatteita, mutta puhuimme opintomatkan tekemisestä, sillä mies vaikuttaa Jyväskylän seudulla. Ekokyläläiset olivat tietenkin innoissaan, mutta katteettomasti, luulen, sillä rakentaminen vaatii joka tapauksessa työtä. Ja materiaalin kerääminen ei ole pieni juttu sekään. Sitä pitää kerätä ja varastoida etukäteen. Ihan ilmainen talosta ei tietenkään tule. Jos teemme sen opintomatkan ja rakenteessa on jotakin järkeä, voisin kuvitella pestautuvani joksikin aikaa ilmaiseksi apulaiseksi oppimaan tekniikkaa. Ties vaikka jonakin päivänä jonnekin kohoaa maalaisen pyöreä talo.

Jos miehen ideat pitävät paikkansa, tässä on hartiapankkirakentajalle todellinen vaihtoehto. Talo on orgaanisen mallinen, sen kustannukset jäävät murto-osaan tavallisen hinnasta ja se on mahdollista tehdä kenelle vain, työttömälle ja syrjäytyneellekin, kunhan hän löytää aktiviteetin sisältään; parhaassa tapauksessa rakentaminen jopa auttaa siinä prosessissa.

O tietenkin oli intoa ja suuria unelmia täynnä, mutta valitettavasti hän on polttanut jo monia siltoja takanaan, enkä tiedä onko hänen määrä enää nähdä edes jotakin unelmiensa toteutuksesta. Muutaman vanhan asukkaan selillään osoittama nuivuus vanhaa miestä kohtaan sapetti. Minua kiusasi myös hänen unelmiensa suurus, hänen pentumainen intonsa ja joittenkin muitten katteeton innostus, sitä samaa haaveilla elämistä, jota olen nähnyt niin pitkään.

Ei kommentteja: