31.5.04

Evoluutioteoriavihamielinen?

Käymälöitsijä antaa mielenkiintoisen lenkin Pauli Ojalan sivuille. Siellä riittää tosiaan tutkittavaa. Pikaisen silmäyksen jälkeen kysyn, missä se on se evoluutioteoriavihamielisyys. Maalaisen yksinkertaisen, suoraviivaisen järjenjuoksun mukaan todellista kilpailijaa evoluutioteorialle ei ole ilmaantunut. Sitä ei ole ainakaan kreationismi.

Pidän edelleenkin maanista tekstintuottajaa blogistanin kärkeen kuuluvana. Herättää mielenkiintoa, että tasapäinen hyvinvointiyhteiskunta kuitenkin tuottaa Sven Laakson kaltaisia rajattomia tyyppejä. Tuollaisella tuotteliaisuudella ja tasolla luulisi pystyvän myös kaupallisen, oikean kirjallisuuden markkinoille ja myös mediajulkisuuteen. Ehkä hän on toimittajille liian vaikea pala. He ehkä haluavat yksiulotteisuutta ja toistettavuutta.

Olen muutaman kerran törmännyt Käymälöitsijän kirjoituksissa Antti Hyryn nimeen. Lumouduin aikoinani minäkin hänen kielestään. Siinä niukkuudessa oli kiinnostavuutta, jonka muisto edelleenkin tuntuu. Hänen kirjojensa miljöö ja päähenkilöiden lapsuus muistutti hätkähdyttävästi omaani. Se oli kultaista, tylsää lapsuuden maailmaa, jota ihme kyllä molemmat kaipasimme. Nykyaika tuntui tuovan vain pettymyksiä. Olen ihmetellyt joskus, miksi Hyry vaikeni. Ehkä häneltä loppui sanottava. Joissain hänen viimeisimmissä kirjoissa sain tunnun, että kirjailija kaikesta hienosta tyylistään huolimatta onkin itsekeskeinen, narsistinen paskiainen, uskonnollinen ja vieläpä lestadiolainen. Samantyylinen, konservatiivinen äijä kuin Veikko Huovinen. Ehkä hän tekee viisaasti, kun ei mene kirjallisuusohjelmiin paljastamaan itseään. Kyllä Meri on paljon korkeammalla omassa arvoasteikossani kuin Hyry.

Ei kommentteja: