4.7.03

Iltauutisissa puhuttiin viimein kaposta, mutta jossakin toisen kanavan uutisissa virhe ja epätarkkuus oli edelleen läsnä. Tätäkö se on suomalaisten sivistys? Emme pysy mukana eurooppalaisessa keskustelussa edes kun puhutaan lähivuosikymmenien historiasta. Taidanpa kysyä tyttäreltäni, miten asia Ruotsissa ymmärrettiin.

Palaan vielä tuohon passiivisuuden teemaan. Hyvinvointivaltio on väärin suunnatussa hellämielisyydessä kasvattanut käenpoikasia, jotka pitävät itsestään selvänä, että heidät ruokitaan ja paapotaan. Valtion leipä ei riitä kuitenkaan kaupungeissa vaan kurjistaa suuren työvoimareservin luokan. Onko heistä edes enää töihin, kun se päivä koittaa? Epäilen. On syntynyt erilaisia köyhyyskulttuureita, kun ihmiset ovat kaikesta huolimatta pyrkineet etsimään mielekkyyttä elämäänsä. Tässä, jos jossa on havaittavissa epäonnistuneen salaliiton makua. En tietenkään siihen usko.

Vaihtoehtoihmiset hehkuttavat usein kansalaispalkan autuaaksitekevyyttä, joka vapauttaisi monet ihmiset omaehtoisen kulttuurin tekemiseen. Vallassaolijoiden pyrkimys sitoa pienet almut vastikkeellisuuteen vain edesauttaa amerikkalaistyylisen alaluokan syntymistä.

Ekoyhteisöjä perustettaessa hehkutettiin ja tehdään sitä edelleenkin, että yhteisöissä asuminen ja ruoan itse kasvattaminen antaa mahdollisuuden alentaa elinkustannuksia ja elää säällistä elämää. Niin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole ollut. Jos tännekin tulisi edes muutama muukin, jolla olisi halua ja kykyjä kehittää tätä paikkaa muullakin kuin suunsoitolla, meillä ei olisi hätäpäivää. Mutta kun ihmisten aika menee oman, pienen, surkean elämän pohtimiseen ja omaan napaansa tuijottamiseen, vähänkin on liikaa.

Hesarissa oli onneksi terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas kirjoittanut kärkevän mielipidejutun taannoisesta toimittaja Marjut Svahnin kritiikittömästä vaihtoehtohoitoja edistävästä artikkelista. Joka sana oli täyttä asiaa. Olen joutunut näkemään tätä puolivillaista uskomuspetkutusta aivan tarpeeksi. Tietenkin on niin, että terveenä pysyy, jos mieli on hyvä ja siinä on uskomushoitojen sauma. Itsensä ja toisten petkutuksella on markkinoita!

Ei kommentteja: